Piep zei de Muis Kinderclub

Geplaatst: 5 januari 2021

Twee knutselende kinderen

De cursus Piep zei de muis is bedoeld voor kinderen van 5 tot en met 7 jaar die extra steun nodig hebben omdat ze thuis of in hun directe omgeving te maken hebben met stress en spanningen. Het is een leuke club waar kinderen heel veel plezier hebben, vriendjes maken en iets helemaal voor zichzelf hebben.

Wat is de "PIEP zei de muis Club"?

De ‘Piep zei de muis club’ is ontwikkeld voor kinderen van 5 tot en met 7 jaar die extra steun nodig hebben omdat ze thuis of in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van stress en spanningen. Bijvoorbeeld als een ouder ernstig ziek wordt of depressief is, of er sprake is van een scheiding, ruzie of geweld. Andere voorbeelden waar u aan kunt denken: als iemand komt te overlijden of bij een ernstig ziek broertje of zusje.

Waarom is PIEP belangrijk?

Kinderen kunnen hier minder goed mee omgaan dan volwassenen. Ze betrekken alles op zichzelf. Ze voelen zich schuldig en denken dat het door hen komt dat papa of mama zo verdrietig of ziek is. Kinderen reageren op deze leeftijd op verschillende manieren op stress en spanning: door heel stil te worden, zich niet te uiten of ze worden boos, dwars of onzeker. Ze kunnen bang zijn om te gaan slapen of bij hun moeder weg te gaan. Ze plassen soms nog of weer opnieuw in bed.

Wat doen we op de kinderclub PIEP?

In de club vertelt PIEP de muis, een handpop, over wat hij allemaal meemaakt. Hij nodigt de kinderen uit om samen met hem voor allerlei situaties een oplossing te zoeken: wat doe je bijvoorbeeld als je verdrietig of boos bent? Op deze wijze wordt er op een speelse manier geprobeerd om kinderen vaardigheden te leren waardoor ze makkelijker met eigen emoties en de situatie thuis om kunnen gaan en zich niet meer schuldig voelen. Er kunnen maximaal 10 kinderen aan de club meedoen.

Bijeenkomsten voor ouders/verzorgers

Voor ouders is er 4 keer een ouderbijeenkomst waarin aan bod
komt wat de kinderen in de club doen en waarom. Daarnaast worden er verschillende (opvoed)thema’s behandeld. Deze bijeenkomsten vinden tijdens de kinderclub plaats.
Na aanmelding wordt contact met u opgenomen voor een kennismakingsgesprek bij u thuis en de definitieve aanmelding te bespreken.

Praktische informatie:
Er zijn 13 bijeenkomsten voor de kinderen en 4 voor de ouders van 15.30 tot 17.00 uur. Het is belangrijk dat uw kind iedere week aanwezig kan zijn bij de kinderclub.

Indien gewenst kan de gezinsbegeleider die verbonden is aan Piep zei de Muis ook steun op maat aanbieden.

Aan het einde van de PIEP-groep is er een eindgesprek met de ouders en worden mogelijke verwijzers geïnformeerd.

In het najaar van 2021 zal er weer een Piep zei de Muis Kinderclub worden georganiseerd. Later dit jaar wordt duidelijk om welke data het gaat. Bij interesse is het al wel mogelijk om aan te melden. Dit kan op de aanmeldpagina.