Nieuwe keuzehulp: de Vrij Veilige Dating Show

Geplaatst: 2 april 2021

Verschillende soorten voorbehoedsmiddelen, van bovenaf gefotografeerd

Helpt jongeren bij het kiezen van een passend voorbehoedsmiddel

Deze week is de Vrij Veilige Dating Show gelanceerd. Dat is een interactieve online keuzehulp waarmee jongeren kunnen ontdekken welk voorbehoedsmiddel het beste bij hen past. Als jongeren weten welke soorten voorbehoedsmiddelen er allemaal zijn, kunnen zij een weloverwogen keuze maken. De Dating Show helpt zo om soa's en ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

Er is meer dan pil of condoom

In de Vrij Veilige Dating Show gaan jongeren op date en in gesprek met voorbehoedsmiddelen en draait het niet om wié je mee naar huis neemt, maar wát je mee naar huis neemt. Presentatrice Eva Cleven, bekend van het tv-programma Het Klokhuis, helpt jongeren op zoek te gaan naar het voorbehoedsmiddel dat het beste bij hen past. Het gaat niet alleen over het condoom of de pil, maar ook over minder bekende voorbehoedsmiddelen. Bijvoorbeeld de anticonceptiepleister, het koperspiraaltje, het vrouwencondoom of het pessarium.

Ook op YouTube

De campagne is ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid, in samenwerking met Sense.info. Bij de campagne hoort ook een YouTube-serie. In 6 afleveringen vertellen jongeren over hun eigen ervaringen met 1 van de middelen, zowel in een vaste relatie als bij losse contacten én hoe ze tot die keuze zijn gekomen. In de afleveringen wordt benadrukt dat meisjes en jongens allebei verantwoordelijk zijn voor het gebruik van een voorbehoedsmiddel.

Jongeren die naar aanleiding van de Vrij Veilige Dating Show meer informatie willen, kunnen terecht op Sense.info.

Bron: Rijksoverheid.nl