Campagne Kansrijke start: 'Mamaliefde en papaliefde is...'

Geplaatst: 15 maart 2021

Een vader leest een boekje voor aan zijn peuter

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld besteedt de komende periode aandacht aan de landelijke campagne ‘Mamaliefde is…’ en ‘Papaliefde is…’. De campagne roept ouders op om hun zorgen rond bijvoorbeeld financiën, relatie en wonen met hun zorgverlener (zoals huisarts, verloskundige of het CJG Barneveld) te bespreken.

Op die manier wordt de kans op een goede start van hun kind vergroot, want de eerste 1000 dagen van een kind, vanaf de conceptie tot het 2e levensjaar, zijn cruciaal. Stress belemmert ouders om warmte en genegenheid te geven en adequaat te reageren op wat hun kindje nodig heeft. Door met bijvoorbeeld een verloskundige, de kraamhulp, de huisarts, het consultatiebureau, de gespreksvoerder van de gemeente of het CJG Barneveld te praten over problemen, komt er voor moeders en vaders meer rust en structuur in hun leven.

Zorgverleners kunnen helpen bij het inzichtelijk maken van problemen en helpen bij het inschakelen van de juiste hulp voor bijvoorbeeld het onder controle krijgen van schulden, het aanvragen van urgentie voor een woning, het krijgen van huishoudelijke hulp, begeleiding bij de zwangerschap of opvoedkundige ondersteuning.

Activiteiten CJG Barneveld
De activiteiten van het CJG Barneveld sluiten goed aan op deze campagne. “We zijn immers hét adres voor vragen over opgroeien, opvoeden en gezinsondersteuning. We zijn dichtbij, zoals met de gratis inloopspreekuren in Barneveld en Voorthuizen. We organiseren ook verschillende workshops en cursussen voor ouders”, aldus Karina van Triest van het CJG Barneveld.

“We bieden jonge (aanstaande) ouders ook de mogelijkheid dat een vrijwilliger een tijdje meeloopt. Juist in de loop van de zwangerschap en tijdens de intensieve periode na de bevalling is dit heel prettig zijn. Je kunt je vragen met de vrijwilliger bespreken, je ervaringen delen en samen nadenken over allerlei praktische vragen die er kunnen zijn als een (nieuw) kindje in je gezin wordt geboren.”

Gratis online oudercursus
De gemeente Barneveld biedt inwoners van de gemeente Barneveld de gratis online cursus “Ouders Inc.” aan (ter waarde van € 129,-). Opgeven kan via de website www.oudersinc.nl.

Kijk voor meer informatie op mamaliefdeis.nl of papaliefdeis.nl.