Corona: basisscholieren voortaan ook getest bij klachten

Geplaatst: 11 januari 2021

Een tekening van het coronavirus (SARS-CoV-2)

Nieuw testbeleid helpt bij onderzoek naar rol van kinderen bij verspreiding nieuwe 'Britse' coronavariant

Tot voor kort hoefden kinderen onder de 12 jaar meestal geen coronatest te doen als zij corona-achtige klachten hadden. Sinds deze maand is dat veranderd. Deze groep kinderen kan nu ook getest worden. Ouders/verzorgers krijgen het dringende advies om sowieso een test aan te vragen voor hun kind als het:

  • veel hoest, koorts heeft of benauwd is
  • corona-gerelateerde klachten heeft na contact met iemand met corona.

Door deze kinderen nu wel te testen, is beter te zien of de nieuwe 'Britse' variant van het coronavirus zich via kinderen verspreidt. Deze nieuwe variant lijkt besmettelijker te zijn. Onderzoek moet aantonen of jonge kinderen deze variant ook makkelijker verspreiden.

Zo maak je een afspraak

Je maakt als ouder of verzorger een afspraak via 0800-1202. De GGD vertelt je hoe kleine kinderen in jouw regio worden getest. Houd je kind thuis totdat de testuitslag bekend is.

Is je kind 6 jaar of jonger en alleen verkouden? Ook dan kun je bellen naar 0800-1202 om na te vragen of jouw kind wel of niet getest moet worden. En hoe zat het ook alweer met wel of niet thuisblijven bij verkouden kinderen? Bekijk de quarantaineregels voor gezinnen op de website van de Rijksoverheid.

Ernstig ziek? Bel de huisarts

Is je kind erg ziek? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Middelbare scholieren

Kinderen in de middelbareschoolleeftijd moeten thuisblijven bij klachten die passen bij corona. En zich altijd laten testen. Kinderen van 16 of 17 jaar oud mogen ook zelf bellen. Heeft je kind al een DigiD? Dan kunnen jij of je kind ook online een afspraak maken via coronatest.nl.

Informatie over kinderen en corona

Kijk voor meer informatie over kinderen en corona op de website van het RIVM.

Bron: Rijksoverheid

Vergelijk hulpaanbod