Blog: Zonder ‘rhythm’ krijg je de ‘blues’

Geplaatst: 15 april 2021

Een tiener maakt huiswerk aan een bureau in de bibliotheek

Verschillende medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld vertellen door middel van een blog over hun werk of wat hen bezighoudt. Vandaag is dat Marinka Brandwijk, als schoolmaatschappelijk werker verbonden aan het CJG Barneveld.

Het is de laatste tijd regelmatig in het nieuws geweest, er is sprake van toenemende somberheid, angst en stress onder jongeren. Door de coronacrisis ervaren jongeren onzekerheid en een gebrek aan (toekomst)perspectief. Niet gek als je bedenkt hoe het leven van jongeren in het afgelopen jaar ontwricht is geraakt. Er is veel ritme weggevallen door de lockdown, de avondklok en doordat sociale contacten beperkt zijn.

Iedereen vaart wel bij ritme! Elke 24 uur heeft een ritme nodig waarin slapen, school/werk, sociale contacten en ontspanning in een gezonde verhouding een plek krijgen. Als je niet lekker in je vel zit ben je geneigd om ritme los te laten. En als je ritme loslaat versterkt dat je gevoel van niet lekker in je vel zitten. Voordat je het weet zit je in een negatieve spiraal en krijgen somberheid, angst en stress voet aan de grond.

De afgelopen tijd heb ik dat in mijn werk op de scholen gezien. Jongeren die tijdens de lockdown hun dag en nachtritme hebben verschoven of zelfs omgedraaid. Jongeren die de tijd hebben doorgebracht met gamen, netflixen en social media en nu weinig motivatie meer op kunnen brengen om zich in te zetten voor schoolwerk of zelfs om naar school te gaan. Jongeren die zich tijdens de lockdown terug gingen trekken uit hun sociale contacten en druk ervaren nu ze zich op school weer tot hun leeftijdsgenoten moeten verhouden. Jongeren die stress ervaren om goede resultaten te halen, terwijl ze in de afgelopen tijd met online lessen veel zelf hebben moeten doen. Jongeren die daardoor veel te veel tijd aan schoolwerk besteden en nauwelijks meer aan ontspanning, sociale contacten en slapen toekomen.

Heb jij of je kind de blues? Bedenk dan: de blues heeft rhythm nodig!