Blog: Summer of Love

Geplaatst: 20 mei 2021

Een zonnebril ligt op het zand van het strand

Verschillende medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld vertellen door middel van een blog over hun werk of wat hen bezighoudt. Vandaag is dat Gerdien Teekens, als ambulant gezinsondersteuner verbonden aan het CJG Barneveld.

Op nos.nl las ik een artikeltje over de komende zomer: ‘Oude normaal wordt pittig voor je brein, denken experts’. De verwachting is dat we komende zomer weer meer activiteiten kunnen ondernemen, waardoor overprikkeling dreigt.

Je zou kunnen denken; ‘Oei, dat moeten we zien te voorkomen, rustig aan, geen stress, geen over-prikkeling!’ Als je overvoerd wordt door prikkels (geluiden, geuren, aanraking, licht, honger, sociale interactie) kan dat een groot gevoel van onbehagen bij je oproepen.

Ik zie het als een kans. Ervaar maar eens goed hoe het is om te leven met een verstoorde prikkelregulatie. Word je er moe van? Kortaf? Boos? Somber? Ongeduldig? Glimlach dan maar eens lief naar jezelf en wie weet helpt het je mildheid te hebben voor kinderen en jongeren die hier dagelijks mee hebben te dealen. Vraag maar eens aan ze wat helpt om de dag door te komen.

Bij het CJG geven we Rots & Water trainingen waar we oefenen om in een prikkelende omgeving aandacht te hebben voor de grond onder je voeten, voor de kracht van je spieren in je buik en voor je adem. Hoe gaaf om te zien dat kinderen via hun lichaam rust kunnen inbouwen in situaties die prikkelend voor ze zijn. Want een rustig lichaam werkt positief mee aan het reguleren van prikkels. Overprikkeld zijn is helemaal niet zo erg, als je maar weet hoe je jezelf weer kan kalmeren.

Ik ben voor een ‘summer of love’, een zomer waarin we mildheid hebben voor overprikkelde mensen, inclusief onszelf. Een zomer waarin we liefde hebben voor ‘de jongen die altijd zo snel van slag is en zo gevoelig reageert’. Liefde voor ‘het meisje dat altijd zo heftig reageert op veranderingen en zo druk doet’. Liefde voor ‘die snauwende ouder die alle ballen maar in de lucht moet houden’.