Blog: Junkie

Geplaatst: 5 november 2020

2 jongeren zitten op een trap en kijken naar een telefoon

Verschillende medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld vertellen door middel van een blog over hun werk of wat hen bezighoudt. Deze keer is dat Arjan Kim, als ambulant gezinsbegeleider en schoolmaatschappelijk werker ISK verbonden aan het CJG Barneveld.

Hallo Barneveldse burger, junkie die je er bent! Je dacht dus dat je er een gezonde levensstijl op na hield? Helaas. Je bent een afhankelijk persoon die alles doet voor de kick. En het goedje waar jij jezelf aan laaft? Dopamine. Een lichaamseigen stof die er voor zorgt dat je je goed voelt.

En of het nu om een goed cijfer voor een tentamen gaat of dat je het winnende doelpunt maakt. Dopamine is je drug. Ook een gekregen like of retweet zorgt voor dopamineaanmaak. En hoe meer likes, hoe meer dopamine.

Totdat uiteindelijk de likes niet meer komen, de retweets uitblijven en je nieuwste bericht inmiddels niet meer gelezen wordt. Weg dopamine, weg lekkere gevoel. Tijd dus voor een nieuwe like, een volgende post, een nieuwe reactie, want zonder dopamine vaart niemand wel. Junkie!

Alle apps op jouw telefoon zijn gebouwd op dit beloningsprincipe. Soms krijg je een grote beloning, veel vaker een kleine. Oftewel. Soms veel drugs, vaak een beetje. Maar je weet één ding zeker. Binnenkort ga je weer scoren. En tot die tijd laaf je je aan kleine porties dopamine. Het werkt exact hetzelfde als met een ouderwetse gokmachine, met zo’n hendel aan de zijkant. Want wat doe je als je door al je Facebookberichten bent gegaan? Dan scroll je helemaal naar boven en dan? Dan swype je naar beneden in de hoop op een leuk bericht. En als dat geen leuk bericht oplevert, doe je het nog een keer, en nog eens. Net zo lang totdat je beloond wordt. Je zal je dopamine krijgen. En als dat niet bij Facebook is, dan hop je net zo makkelijk naar Insta of TikTok.

Altijd wel een dealer in de buurt.

Vind je dat je ouders te veel op hun mobiel zitten? Of vindt je dat je kind meer tijd aan zijn mobieltje dan aan zijn huiswerk besteedt? Bij het CJG Barneveld werken hulpverleners waarmee je hierover kan praten. Neem eens contact met ons op via info@cjgbarneveld.nl of door te bellen naar 0342-414816.

Vergelijk hulpaanbod