In ‘alcoholvrij’ bier zit soms toch alcohol

Geplaatst: 26 juni 2020

Een glas bier staat op een tafel

Zwangere vrouwen opgelet: kijk altijd goed op het etiket!

In bieren met het label ‘alcoholvrij’, ‘alkoholfrei’ of ‘non alcoholic’ zit soms toch alcohol. Dat zag het Voedingscentrum toen het de etiketten bekeek van een aantal bieren die in Nederland als ‘alcoholvrij’ worden verkocht. Vooral bij een aantal buitenlandse ‘alcoholvrije’ bieren is het alcoholpercentage een stuk hoger dan toegestaan.

De wet zegt: maximaal 0,1%

Volgens de Nederlandse Warenwet mag er in alcoholvrij bier maximaal 0,1% alcohol zitten. Toch blijkt in het Duitse Jever Fun ‘Non-alcohol pilsner’ 0,3% alcohol te zitten. Bij het Belgische ‘Sportzot Alcoholvrij’ staat 0,4% alcohol op het etiket en van een aantal Duitse ‘Alkoholfrei’ bieren is de hoeveelheid alcohol niet precies bekend. Daar staat als je beter kijkt <0,5% alcohol op het etiket: minder dan 0,5%. Maar hoeveel precies is niet duidelijk. Dit geldt ook voor de Playground ‘Non alcoholic IPA’ van het Nederlandse merk VandeStreek.

Er is ook bier dat als ‘alcoholarm’ wordt verkocht. Daar mag maximaal 1,2% in zitten.

Controleer het etiket extra goed

Vooral voor vrouwen die zwanger zijn, maar ook voor mensen die geen alcohol willen of kunnen drinken, is het dus slim om altijd goed op het etiket te kijken. Alleen wanneer je kiest voor 0,0% bier, weet je zeker dat er geen alcohol in zit.

Heb je toch een keer een biertje met maximaal 0,5% alcohol gedronken? Dan hoef je je als zwangere volgens het Voedingscentrum trouwens niet meteen zorgen te maken over de gezondheid van je baby. Het is volgens het Voedingscentrum vooral belangrijk dat zwangere vrouwen weten wat ze precies kiezen.

 

Lees meer over de effecten van alcohol drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Bron: Voedingscentrum

Vergelijk hulpaanbod