Minisymposium 'Kind & Echtscheiding'

Geplaatst: 19 juli 2020

Kindertekening van twee verdrietige ouders

Op 24 september van 09:00-14:00 organiseert het CJG Barneveld, net als voorgaande jaren, het symposium “Kind en Echtscheiding”. Voor het eerst trekken we dit jaar samen op met BVD advocaten te Barneveld als medeorganisator.

Het minisymposium wordt rond de Dag van de Scheiding gehouden. Deze dag is ingesteld om aandacht te vragen voor de grote maatschappelijke gevolgen van echtscheiding en, in het verlengde daarvan, de noodzaak van een goede begeleiding bij echtscheiding. Immers, één op de drie huwelijken strandt.

Doel van het symposium is om advocaten, kinderrechters, mediators, professionals in de zorg, en anderen bewust(er) te maken van de gevolgen voor de kinderen van een scheiding en hoe zij dat proces zo “kindvriendelijk” mogelijk kunnen laten verlopen.

Programma:

  • 08.45-09.15 uur - Ontvangst met koffie, thee en iets lekkers
  • 09.00-09.15 uur - Opening
  • 09.15-10.00 uur - Lezing door Anje Slootweg
  • 10.00-10.45 uur - Lezing door Corine de Ruiter
  • 10.45-11.00 uur - Pauze
  • 11.00-12.00 uur - Workshopronde I (meer informatie over de workshops volgt later)
  • 12.00-12.45 uur - Netwerklunch
  • 12.45-13.45 uur - Workshopronde II
  • 13.45-14.00 uur - Ophalen certificaten

Over Anje Slootweg en Corine de Ruiter
Anje Slootweg is afgestudeerd jurist en orthopedagoog en werkt sinds 2004 als echtscheidingsadvocaat en mediator bij BVD Advocaten te Barneveld. Zij vertelt over de juridische wereld waarin kinderen en ouders terecht komen als zij gaan scheiden. Verschillende thema’s, zoals ouderschapsplannen, het horen van kin-deren door de rechtbank, de bijzondere curator en gezag en erkenning, komen uitgebreid aan de orde.

Onder professionals bestaan nog veel mythen over conflictscheidingen. Zo denken veel professionals bijvoorbeeld nog dat conflictscheidingen opgelost kunnen worden met mediation, terwijl wetenschappelijk onderzoek het tegendeel uitwijst. In deze presentatie gaat Corine de Ruiter in op wat we weten over conflictscheidingen vanuit wetenschappelijk onderzoek. Juist bij zo’n emotioneel beladen onderwerp is een verankering in objectieve feiten belangrijk. Ook in jouw werk als professional geldt dat onpartijdigheid en neutraliteit een must is, ook al kun je heel persoonlijk betrokken zijn bij individuele gezinsleden van conflictscheidingsgezinnen.

Hoe voorkom je dat je ingezogen wordt in deze lastige situaties? Corine de Ruiter is hoogleraar Forensische psychologie aan de Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen van de Universiteit Maastricht. Haar onderzoeksinteresse ligt in de relatie tussen psychische stoornissen en geweld, de preventie van antisociaal gedrag bij kinderen en volwassenen en preventie van huiselijk geweld en kindermishandeling. Zij heeft veel onderzoek op deze gebieden gepubliceerd. Recent heeft ze geschreven over de noodzaak van het onderkennen van huiselijk geweld binnen de complexiteit van conflictscheidingen. Kijk voor meer informatie op: www.conflictscheiding.eu.

Praktische informatie:
Organisatoren: Het symposium is georganiseerd door het CJG Barneveld, in samenwerking met BVD Advocaten. Verschillende deskundigen leveren een bijdrage middels een lezing of workshop.​
Voor wie: Zorgprofessionals, advocaten, kinderrechters, mediators en anderen die werken met kinderen, jongeren en gezinnen.
Datum & Tijd: Donderdag 24 september van 09:00-14:00
Locatie: Schaffelaartheater (Theaterplein 1, Barneveld)
Kosten: € 50 (incl. lunch). Uw inschrijving is pas definitief na betaling. Mocht u verhinderd zijn, dan is restitutie van het inschrijfgeld niet mogelijk. Wel kunt u een collega laten gaan.​
Aanmelden: Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier. Per persoon dient er een apart aanmeldingsformulier ingevuld te worden.

Voor vragen kun je contact met ons opnemen via 0342-414816 of via info@cjgbarneveld.nl.

Vergelijk hulpaanbod