Menu

Tips & Tricks: Het coronavirus en thuiszittende kinderen

Geplaatst: 23 april 2020

Meisje maakt huiswerk aan tafel

Door de coronamaatregelen is de kans groot dat je kind de komende weken thuis zit. Misschien zit je met de vraag hoe je de komende weken als gezin goed doorkomt. We helpen je daarmee graag op weg. Deze pagina wordt de komende tijd meermaals bijgewerkt met nieuwe tips & tricks. Houd de pagina in de gaten en mis niets!

Wanneer je op zoek bent naar een overzicht van manieren ter omgang met het coronavirus en de gevolgen ervan, verwijzen we ten eerste naar de website van het Nederlands Jeugdinstituut. Zij geven een overzicht van informatie en tips voor zowel kinderen, ouders, professionals en gemeenten. Wanneer je op zoek bent naar verdere ideeën rondom thuisonderwijs en dagactiviteiten, kijk dan vooral ook verder op deze pagina.

Meivakantie

Het is bijna meivakantie. Normaliter een periode om als gezin bij te komen van drukke school- en werkweken en te genieten van gezellige feestdagen met vrienden en/of familie. Hoe anders zal de komende vakantie zijn. Mogelijk valt de opgebouwde structuur van de afgelopen weken weg, of heb je als ouder al het ene idee na het andere bedacht om je kinderen in de vrije middagen te vermaken. En dan komt de vakantie om de hoek kijken en wordt deze uitdaging misschien almaar groter. Daarom hierbij een handreiking over samen zijn (PDF, 735,4 kB) om ook de komende vakantie weer goed door te komen.

Algemene tips & tricks voor ouders

5 Voorleesverhalen voor kinderen van 3 tot 9 jaar
Tischa Neve biedt op haar website Opvoedcursussen een gratis bundel met 4 voorleesverhalen voor kinderen van 3 tot 9 jaar aan. De verhalen zijn afkomstig uit haar boek 'Kijk, zo gaat dat!', waarin alle gebeurtenissen in verhaalvorm voorbij komen waar kinderen mee te maken kunnen krijgen. In deze gratis bundel staan aanvullend bovendien helpende tips om als ouder aandacht te hebben voor de emoties van je kind en de emoties bij jezelf.

Kostenloze training Villa Pinedo voor gescheiden ouders
Villa Pinedo biedt de komende 3 weken een gratis online training aan voor gescheiden ouders. De training heeft als doel de onderlinge samenwerking tussen gescheiden ouders in deze periode makkelijker te laten verlopen.

Gratis Webinars voor ouders met pubers
Marina van der Wal biedt meermaals per week een gratis webinar aan voor ouders van pubers. Deze webinars met uiteenlopende thema's vinden plaats om 09:00. Bekijk de Facebook-pagina van Marina van der Wal voor de vorige webinars. Als je de pagina volgt, houdt ze je op de hoogte van komende webinars.

Handreikingen van Elan Barneveld
Elan Barneveld, waar we als CJG vaak mee samenwerken, heeft verschillende handreikingen gedaan voor ouders en gezinnen. Zoals een handreiking voor zelfzorg (PDF, 686,0 kB), een handreiking voor aandacht voor kleine dingen (PDF, 726,8 kB) en een handreiking voor ouders en kinderen (PDF, 563,0 kB). Bekijk ze eens en laat je bemoedigen en inspireren.

Onderwijsgerelateerde ideeën en oefeningen
Onderwijs Maak Je Samen heeft verschillende ideeën uitgewerkt. Van het maken van een strip en een heus tafel-oefenblad voor op de wc tot 'zou-je-liever'-kaartjes waarmee je op een leuke manier met kinderen in gesprek kunt komen over verschillende onderwerpen. Neem eens een kijkje.

Neem vakantie van het normale en doe eens gek!
Vakantie vieren op een zonnig oord zit er even niet in. Maar vakantie vieren van het normale, kan altijd. Laat je verrassen door de ideeën van Heutink voor Thuis en neem vakantie van het normale en doe eens gek!

Uitleg Corona virus
Voor mensen met een licht verstandelijke beperking kan het lastig zijn te snappen wat er aan de hand is. Wilma Gerritsen geeft praktische tips hoe je de situatie op een begrijpelijke manier kunt uitleggen.

Gratis online mini-cursus tekenen
Atelier Hupsakee biedt een gratis online mini-cursus tekenen aan. Kom even tot rust en benut je creatieve kant met een aantal gratis tekenlessen.

Stress?
Ervaar je stress als ouders in deze periode en wordt het teveel? Maak gebruik van de tips van Augeo. Weet dat je niet de enige ouder bent die mogelijk stress ervaart. Deze periode vraagt veel van iedereen.

Op de website van Wij-Leren staan 100 praktische tips voor kinderen die thuis leren. Van buitenspelen tot het hanteren van een vast dagritme. Daarnaast zijn de volgende tips te vinden op Kidsproof. En speciaal voor ouders/moeders van pubers heeft Talent Woman 5 tips uitgewerkt voor deze periode.

Gratis printables
Gezinnig biedt gratis printables aan die rust, plezier of houvast kunnen geven in deze alles-is-anders tijd. Voorbeelden zijn de Dagboekklets om met je kind de dag door te nemen en ruimte te creëren om zijn/haar emoties te uiten. De Thuisklets kaarten geven verschillende opties voor leuke 'breaks' door de dag heen. En de Kletskaarten kunnen worden gebruikt om iemand blij te maken. Kijk ook verder voor andere printbare en leuke ideeën.

Ode aan de thuisonderwijzende ouder
Lach en laat je vermaken door deze ode. Speciaal voor alle thuisonderwijzende ouders.

Vast dagprogramma
Een vast dagprogramma biedt houvast. Afwisselende activiteiten zorgen bovendien voor minder kans op verveling. Hierbij een voorbeeld.

 • Voor 09.00 - Wakker worden en opstaan (ontbijt, aankleden, pyjama onder het kussen leggen)
 • 09.00-10.00 - Ochtendwandeling (met z'n allen buiten wandelen - bij regen binnen yoga oefeningen)
 • 10.00-11:00 - Lestijd ZONDER schermpjes (spelling, rekenen, sudoku, nieuws bekijken, schrijven, etc.)
 • 12.00 - Lunch (samen bereiden)
 • 12.30 - Klusjes doen (samen afstoffen, tafels en stoelen schoonmaken, opruimen, afval wegbrengen, doorklinken schoonmaken, etc.
 • 13.00-14.30 - Stilteperiode (lezen, luisterboeken, dutje doen, puzzel maken, etc.)
 • 14.30-16.00 - Lestijd SCHERMPJES MOGEN WEL (leerzaam programma of website/praktische leeromgeving, praktijklessen, bouwen, uitvinden, squla, les in buitenlucht, etc.)
 • 16.00-17.00 - Frisse lucht (buitenspelen, fietsen, etc. - wie wil mag helpen koken)
 • 17.00-18.00 - Avondeten
 • 18.00-19.00 - Televisietijd of Schermtijd (afwisselend tijd voor douchten)
 • 20.00 - Bedtijd
 • 21.00 - Bedtijd voor kinderen die zich goed aan het schema hebben gehouden en geen ruzie hebben gemaakt.

Er is ook een voorbeeldplanner (DOCX, 15,9 kB) beschikbaar voor de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs. Deze is gemakkelijk aan te passen aan de schoolsituatie van je kind.

Interessante artikelen & leestips voor ouders

Tieners opvoeden in Coronatijd
Hoe voed je je tiener(s) op in Coronatijd? Marjan de Lange denkt met je mee en geeft tips voor jezelf en voor tieners in deze tijd.

Mediagebruik in Coronatijd
Op de website van Opvoedinformatie staat beschreven dat ouders minder streng zijn op het gebied van mediagebruik bij kinderen in Coronatijd. Bekijk het artikel voor de overwegingen van ouders. Er zijn bovendien tips te vinden hoe om te gaan met het mediagebruik in deze periode.

Thuiswerk en gezin: Hoe dan?!
Vakblad Vroeg heeft in samenwerking met verschillende professionals meerdere vlogs op YouTube geplaatst. Deze korte vlogs gaan in op allerlei vragen die ouders zichzelf kunnen stellen in deze periode.

De laatste weken krijg je misschien het gevoel dat je met alle tips en adviezen om de oren wordt geslagen. In deze onrustige tijd, waarbij zo veel wordt gezegd, is het de kunst om even een pas op de plaats te nemen. Tea Adema helpt je daar graag bij. Kom even tot rust en bezinning en laad op om door te kunnen gaan.

Via de website van 365 Dagen Succesvol is een ebook gratis te downloaden. Een boek voor alle vaders en moeders van Nederland die het beste willen voor hun kinderen (en zelf ook wel wat steun kunnen gebruiken). Een liefdevol, speels werkboek met 52 waardevolle lessen om kostbare, intieme momenten met je kind te ervaren.

‘Óf er is straks een nieuwe babyboom, óf een heleboel echtscheidingen’ Zo luidt een artikel van de EO waarin de NOS wordt aangehaald. Deze tijd kan voor ouders en gezinnen een uitdagende zijn. Bekijk het artikel voor meer info en tips!

Kinderen kunnen angstig reageren op het rondgaande coronavirus. Orthopedagoog Anne van der Meer geeft hiervoor tips voor ouders en leerkrachten. Daarnaast zijn de volgende praktische tips gegeven over het praten met jonge en/of angstige kinderen over het coronavirus. Ook kinderen met ASS kunnen het lastig vinden om de situatie te begrijpen. Hier zijn de volgende tips en tools voor ontwikkeld.

De Volkskrant heeft de afgelopen dagen verschillende artikelen gedeeld met leuke ideeën, maar vooral herkenbaarheid voor en bij ouders. Lees bijvoorbeeld hoe een gezin van deze periode vooral een positieve tijd wil maken en hoe je als ouders het hoofd koel kunt houden.

Samen sterk bij Corona in je relatie
Het coronavirus kan leiden tot spanningen tussen ouder en kind, maar even zo tussen partners. Als man en vrouw of ouders kan dit van negatieve invloed zijn op de relatie die je samen hebt. Het Expertisecentrum Kind & Scheiding heeft om die reden het artikel 'Samen sterk bij Corona in je relatie' (PDF, 563,6 kB) ontwikkeld.

Rouw in coronatijd
Wanneer je kind in deze periode te maken krijgt met rouw kan de handreiking (PDF, 1006,2 kB) van het 'Expertisecentrum Omgaan met Verlies' gebruikt worden. Deze publicatie geeft uitleg over de beperkingen in de coronatijd en hoe kinderen op een juiste manier betrokken kunnen worden bij verlies van dierbaren.

Gescheiden ouders
Ook voor gescheiden ouders, stiefouders en samengestelde gezinnen kan dit een uitdagende tijd zijn. Speciaal hiervoor het volgende artikel.

Inspirerende blog
Mamaplaats heeft een inspirerende blog geschreven met als thema 'Het was nog nooit zo makkelijk om een held te zijn'. Benieuwd hoe? Lees dan verder!

Wereld autisme dag
We zouden het bijna vergeten, maar 2 april was het wereld autisme dag. Speciaal daarvoor heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme een special uitgebracht met verschillende artikelen rondom autisme, ook gericht op Corona.

Ideeën voor kinderen

Stuur een wenskaart!
Nu we sommige mensen al een tijd niet mogen zien en het nog onduidelijk is wanneer we bijvoorbeeld weer bij opa's en oma's op bezoek mogen, is het leuk om te laten merken dat je denkt aan de mensen die belangrijk zijn voor jou. Dat kan bijvoorbeeld met de 18 wenskaarten die te downloaden zijn bij Heutink voor Thuis. Neem eens een kijkje en stuur iemand een leuke kaart!

Gratis e-book met Corona info voor 5- tot 10-jarigen
Uitgeverij Gottmer heeft een gratis e-book beschikbaar gesteld voor kinderen van 5 tot 10 jaar met een heldere en toegankelijke uitleg over het Coronavirus.

Ik zit niet goed in mijn vel
Het kan zijn dat je, om welke reden ook, niet zo goed in je vel zit. Op de website Nok Nok, kun je een veerkrachttest doen en opdrachtjes uitvoeren om je weer wat beter in je vel te voelen.

Ontdek de natuur!
De natuuropdrachten van Staatsbosbeheer geven veel mogelijkheden voor gerichte opdrachten in de natuur. Ga even naar buiten en laat je verrassen!

Corona animatie voor jonge kinderen
Jonge kinderen snappen misschien nog niet zo goed wat er aan de hand is. De animatie 'Pandemie' kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Ook Playmobil heeft een, voor kinderen geschikte, uitleg ontworpen.

Wees of word blij!
Elizabeth Gilbert bedacht een idee voor kinderen om blij te worden:

 1. Maak of vind een hele grote pot
 2. Aan het eind van elke dag schrijf je je gelukkigste moment van die dag op een stukje papier. Ook op rottige dagen (het minst rottige moment).

Doorpraten
Voor kinderen kan deze periode leiden tot spanning en stress. Ze zien hun vrienden en vriendinnen minder of niet of ze maken zich misschien zorgen over familie en vrienden. Er zijn ook kinderen waarvoor het thuis niet zo gezellig of fijn is. Voor alle vragen kunnen zij terecht bij De Kindertelefoon. Zij hebben een speciale Coronapagina met veelgestelde vragen. Ook kunnen kinderen met De Kindertelefoon bellen of chatten. NPO Zapp heeft een speciale pagina die gaat over veiligheid in huis.

Online theaterlessen
Op de Instagram pagina van Buro Bis zijn verschillende online theaterlessen te vinden voor kinderen.

Bewegen!
Op YouTube kun je een kanaal vinden die verschillende online gymlessen verzorgt. Toe aan beweging? Bekijken de verschillende lessen en beweeg!

Ga mee op berenjacht!
Speciaal voor de jonge kinderen is er een heuse berenjacht mogelijk in de eigen wijk of buurt. Mensen plaatsen massaal beren achter hun raam die je met je kind(eren) kunt gaan zoeken. Gegarandeerd een leuk en gezond ommetje buiten. Bekijk de artikelen van NOS & AD en de Facebook groep voor meer informatie om op berenjacht te gaan.

Flip, grote vriend en corona
Op de website van Flip en grote vriend is een informatief prentenboek te downloaden over Flip en grote vriend. Het prentenboek gaat over Corona en legt, op een voor jonge kinderen geschikte wijze, uit wat er gaande is en wat dit voor ons betekent. Het prentenboek is op de website ook te luisteren.

Het museum bij jou thuis
Naar het museum gaan zit er voor nu even niet in. Maar er zijn wel opties om het museum naar jou thuis te halen.Speel spelletjes, doe proefjes, bekijk een museum vanaf de computer of bekijk het overzicht van alle museum gerelateerde ideeën.

Kijk en doe kunst in de woonkamer!
Nu leerlingen tijdelijk niet naar school kunnen biedt ‘Kijk, ik ben kunstenaar’ het digitale project, dat zij voor het basisonderwijs hebben ontwikkeld, gratis aan voor ‘thuiszittende’ leerlingen.​ Dit is een online lessenserie over beeldende kunst: speels, interactief en multimediaal.​

Er worden gratis twee lessenseries beschikbaar gesteld. Kijk op de website voor meer informatie en de lessenseries.

Dagopening
Alle kinderen die op school gewend zijn om de dag te openen door een stukje uit de Bijbel te lezen kunnen gebruik maken van deze dagopeningen. Elke dag een korte dagopening om thuis de dag te starten.

Voor alle leerlingen uit groep 8
Speciaal voor alle leerlingen uit groep 8 is het e-book 'Dex' gratis te downloaden. Dit boek gaat over de wisseling van groep 8 naar het voortgezet onderwijs.

Jonge Kinderen
Op zoek naar ideeën om uit te voeren met jonge kinderen? Bekijk dan eens de pagina van CED-groep, met verschillende materialen om uit te voeren met jouw jonge kind.

Jonge kinderen kunnen op deze website ook een poster en tekening maken en downloaden met de richtlijnen van het RIVM.

Voor jonge kinderen kun je ook een invulboek downloaden. Het boek richt zich op Corona en maakt de situatie op een eenvoudige manier duidelijk. Dit invulboek is er ook in verschillende talen. Is Nederlands niet je eerste taal, kijk dan of er een invulboek in jouw taal is.

Gymbingo
Maak een bingokaart met de volgende afstreepmogelijkheden:

 • Maak een koprol op elk bed in huis.
 • Kruid onder 4 voorwerpen door.
 • Zet alle deuren en ramen open en doe ze vervolgens allemaal weer dicht.
 • Verzamel alle plastic bakjes in huis en bouw hiermee een zo hoog mogelijke toren.
 • Doe washandjes om je voeten en schaats over je zelfgemaakte schaatsbaan.
 • Verzamel alle knuffels in huis en gooi ze van een afstand in de wasmand/emmer.
 • Balanceer 20 seconden op 1 voet en wissel daarna.
 • Spring 10 keer op je linkervoet, 10 keer op je rechtervoet en 10 keer op beide voeten.
 • Ren 7 keer de trap op.

Gegarandeerd plezier en een goede workout!

Lezen
De Voorleeshoek biedt, speciaal voor de komende weken, tijdelijk een gratis abonnement aan met verschillende voorleesverhalen voor kinderen van 0-10 jaar.

Voor de liefhebbers van Meester Jaap, is er op Youtube een afspeellijst met verschillende Meester Jaap verhalen die worden voorgelezen door Jacques Vriens.

Bol.com biedt diverse luisterboeken aan voor alle thuisblijvertjes. Deze kosten één cent. Er is een divers aanbod beschikbaar. Ook zijn er elke dag verschillende voorleesvideo's beschikbaar voor jong en oud.

Ook de Barneveldse bibliotheek geeft meerdere tips op het gebied van lezen, zoals beschikbare e-books en diverse luisterboeken. In de quarantaine leestips (PDF, 779,4 kB) bieden ze verschillende opties. Voor verschillende opties is een abonnement verplicht. Tot 18 jaar is een lidmaatschap gratis. Bekijk het document hoe je kind lid kan worden als het dat nog niet is.

Ontspanning
Toe aan ontspanning? Nienke Kompagne geeft op YouTube een leuke kindermassage instructie met de titel 'Tuintje Maken'. Probeer het eens uit met je kinderen en ontspan.

Thuisonderwijs & leertips voor kinderen

De Nederlandse vereniging van Thuisonderwijs biedt tips en aandachtspunten per leeftijd en niveau.

Als het gaat om het oefenen van specifieke schoolvakken en een invulling op het gebied van onderwijs zijn de volgende websites te raadplegen voor een leuke en leerzame invulling van de dag:

Voor de bovenbouw en het middelbaar onderwijs is Cambiumned te raadplegen voor oefeningen Nederlands.

Goede, maar wel betaalde, sites zijn onder andere:

Voor professionals die werken met kinderen, jongeren en gezinnen

Om gericht te vragen hoe kinderen het vinden om niet naar school te gaan, maar thuis hun schoolwerk te maken, kan er gebruik gemaakt worden van deze vragenlijst (PDF, 99,5 kB) van pedagoog Dr. Kees van Overveld.

Speciaal voor jongeren biedt You-ng het het Digitale Maffiaspel aan. Als je met jongeren werkt, kun je met dit spel op een ontspannen manier verbinding maken met je doelgroep. Het biedt direct de mogelijkheid om te praten met de jongeren over Social Media.

Er zijn vast nog veel meer ideeën die je zelf als ouder hebt gehoord en bedacht. We horen ze graag en vermelden ze graag op deze pagina voor andere ouders. Wanneer je je ideeën mailt nemen we ze op in dit bericht.

Bestanden

Dagplanneronderbouw DOCX, 15,9 kB
_Kindereninformerenbijove
rlijdenenrouwcorona
PDF, 1006,2 kB
relatiesscheidingcoronaKI
ES
PDF, 563,6 kB
Quarantaineleestips PDF, 779,4 kB
VragenlijstKind PDF, 99,5 kB
4.Handreikingoversamenzij
n
PDF, 735,4 kB
3.Elanhandreikingoveraand
achtvoordekleinedingen
PDF, 726,8 kB
Elanhandreikingoudersenki
nd
PDF, 563,0 kB
Elanhandreikingoverzelfzo
rg
PDF, 686,0 kB
Vergelijk hulpaanbod