Menu

Blog: Morgen weer een dag

Geplaatst: 6 mei 2020

2 balancerende voeten op een turnbrug.

Verschillende medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld vertellen door middel van een blog over hun werk of wat hen bezighoudt. Deze keer is dat Arjan Kim, als ambulant gezinsondersteuner en schoolmaatschappelijk werker ISK verbonden aan het CJG Barneveld.

Al weken lang is elk journaal, elke talkshow en iedere krant gevuld met slechts één onderwerp. Toch zul je het C-woord, en alle daaraan verwante kretologie, in deze column niet tegenkomen. Ik beloof het je én mezelf plechtig. Tijd dus voor de eerste coronavrije column in tijden.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen… Hoe gaat het met je? Nee, niet vanwege jeweetwel, nee gewoon… Hoe gaat het met je? Zeg eens eerlijk… Hoe bevalt het thuiswerken je? Heb jij je de afgelopen weken ook wat vaker de vraag gesteld of je een beetje in balans bent?

Ben je tevreden met je werk waaraan je vanwege een niet nader te duiden plotselinge situatie, net even een andere invulling moet geven? Vraag je jezelf de laatste tijd ook opeens af hoe relatief je baan is, nu de wereld, ondanks jouw afwezigheid, toch nog gewoon doordraait? En je huis, ben je je daar ook opeens een stuk bewuster van, nu je een klein stukje ervan hebt ingericht tot kantoortje? En je relatie? Hou je nog een beetje van de ander of heb je daar helemaal geen zicht meer op nu je die ander zo vaak van dichtbij ziet?

Hoe het ook met je gaat, je bent vast druk met jezelf en doet elke dag weer een verwoede poging om het alles een beetje in balans te laten zijn. En laat me raden... Dat lukt soms voor geen meter!

Ondanks dat je meer tijd hebt, liggen de achterstallige klusjes er nog steeds. Gaat het dagelijkse huishouden echt niet heel veel makkelijker, loopt je relatie echt niet op meer rolletjes en schiet het sporten er nog net zo vaak bij in als voor… nou ja… jeweetwel.

Je bent dus lekker aan het worstelen met je eigen stukkie balans. En dat is eigenlijk hartstikke goed! Geen mooiere tijd dan nu om daar nu af en toe flink tegen aan te lopen. De ene dag communiceer je lekker proactief en kom je toe aan de dingen die je wenst. De andere dag loop je alleen maar achter de feiten aan en is er van daadkracht weinig sprake. Top!

Balans is immers geen “absolute staat van zijn”, maar slechts een tijdelijke gunstige uitkomst van de wensen die je hebt en de uitvoering daarvan. Het ervaren van balans speelt zich volledig in je eigen hoofd af en is dus volledig subjectief. Elke dag staat als het ware op zich en aan jou om per dag te bepalen wat voor jou vandaag tot een geslaagde dag maakt.

En is het in je eentje al een opgave om balans te creëren, de aanwezigheid van een partner en kinderen maakt het er al helemaal niet makkelijker op. Iedereen wil wat van je en dan heb je ook nog je eigen al dan niet verborgen agenda. Om je te helpen volgt onderstaand een ultrakorte handreiking om de kans op balans te vergroten:

  • Stap 1: Splits jezelf op in de vier rollen die je hebt: partner, ouder, werknemer en je eigen ik.
  • Stap 2: Schrijf per rol op wanneer je tevreden bent met de invulling ervan.
  • Stap 3: Handel ernaar!

Neem jezelf voor om elke dag even vijf minuten te nemen om je rollen uit te schrijven. Avondmensen doen dat vooral ‘s avonds. Ochtendmensen bij het krieken van de dag (met koffie uiteraard).
Je zult zien dat je net even wat vaker tevreden door de dag heen hobbelt. En mocht het dat niet zo zijn, hartstikke goed! Balans kun je alleen maar ervaren door de aanwezigheid van onbalans. Sterker nog. Het uit balans zijn heeft net zo’n belangrijke functie als het in balans zijn. Het één kan dus niet zonder het ander.

Kortom: Of je nu in balans bent of niet… Het is goed zoals je het doet!
En ben je er niet tevreden mee? Morgen weer een dag! Op zoek naar meer balans? Iedere doordeweekse ochtend tussen 09.00 en 12.00 uur heeft het CJG Barneveld inloopochtenden. Op dit moment is dat enkel telefonisch vanwege… jeweetwel. We zijn te bereiken op telefoonnummer: 0342-414816.

Vergelijk hulpaanbod