Blog: Lekkers

Geplaatst: 29 juni 2020

3 kinderen aan het werk op school

Verschillende medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld vertellen door middel van een blog over hun werk of wat hen bezighoudt. Deze keer is dat Gerdien Teekens, als ambulant gezinsbegeleider verbonden aan het CJG Barneveld.

  • … Willen jullie je zoon / dochter wat lekkers meegeven voor het afscheid van de stagiair?
  • … Wel gezond graag!
  • … We mogen weer naar school, willen jullie doorgeven wanneer je beschikbaar bent voor de TSO?
  • … Graag thuis nog oefenen met automatiseren van 0-20.
  • … Voor vrijdag graag een reactie op de klassenindeling van volgend jaar.
  • … We hebben nog niet van iedereen de taalboeken terug, graag meegeven aan uw kind.
  • … Zet in uw agenda, dinsdagavond 14 juli afscheidsavond groep 8!

Bovenstaande verzoeken zijn nog maar een fractie van het aantal verzoeken dat momenteel op ons afkomt als ouders van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd.

Elk jaar besluit ik me niet druk te maken over de drukte die het afronden van een schooljaar met zich meebrengt. Elk jaar lukt het me niet helemaal om me aan mijn besluit te houden. Ik merk gelukkig een stijgende lijn door de jaren heen.

In het begin van mijn carrière als basisschoolmoeder maakte ik spetterende zelfgemaakte traktaties voor het afscheid van een juf. Tegenwoordig koop ik mini-komkommers en een bakje voorgesneden kaas.

Er is verschil tussen hoe ik ouder wil zijn en hoe ik ouder ben. Ik wil graag ik ontspannen, creatief, flexibel en enthousiast zijn. In de praktijk ben ik regelmatig kortaf, kritisch en moe.

Gelukkig heb ik nu 8 basisschooljaren lang de ervaring dat deze periode ook weer over gaat. Dat de stroom aan verzoeken vanzelf opdroogt. Dat het ontbijt op een dag gewoon weer gezellig is. Dat de vermoeidheid van de kinderen wel weer bijtrekt.

Met mijn vriendin deel ik de momenten waarvoor ik mij stiekem een beetje schaam. Dat moment dat ik onredelijk ben tegen mijn kinderen. Dat moment dat ik mezelf opsluit in de berging zodat niemand in huis me kan vinden. Dat moment dat ik in mijn haast het haar van dochter wel erg hardhandig borstel. Dat moment waarop ik de schermtijd uit puur gemakzucht verdriedubbel.

Mijn vriendin luistert, geeft erkenning, lacht me uit om mijn theatrale uitspraken, deelt haar eigen ouder-schaam-momenten en geeft me een 1,5 meter afstand knuffel. Het geeft me lucht en relativeringsvermogen.

Wanneer ervaar jij verschil tussen hoe je ouder wil zijn en hoe je ouder bent? Schaam jij je wel eens? Deel jij dat? Met wie? Hoe stijg jij af en toe uit boven de dagelijkse gang van zaken, om te reflecteren op het ouderschap? Mooie en kwetsbare vragen, zoals het ouderschap kwetsbaarheid met zich mee brengt.

Je bent van harte welkom bij het CJG om met één van onze medewerkers een paar gesprekjes te voeren over het vorm geven van het ouderschap.

Nu ga ik maar even naar de winkel, om wat lekkers te kopen voor de stagiair. En voor mezelf, wel gezond natuurlijk…

Vergelijk hulpaanbod