Menu

Blog: Zoektocht naar houvast

Geplaatst: 30 maart 2020

Jongetje leert lopen

​Hoe houden we een goede sfeer thuis nu het er op lijkt dat we het langer dan drie weken vol moeten houden met elkaar? Hoe houd ik mijn hoofd boven water? Wat hebben de kinderen nodig? Wat is het onderwijsprogramma, welke dingen van mijn werk moeten vandaag en wat moet er in het huishouden?

Ik ben onder de indruk hoe al die docenten, meesters en juffen in een paar dagen tijd er voor zorgen dat kinderen en jongeren thuis het onderwijs kunnen volgen. Complimenten wat sommige docenten en leerkrachten hierbij laten zien aan creativiteit.

Daar zit ik dan met thuis. De ruimtes en computers moeten gedeeld worden. Als gezin ben je niet alleen bezig voor school, maar ook voor het leven. Soms ben je er helemaal klaar mee en wil je ongestoord je dingen doen en laat je dat duidelijk merken. Gelukkig zitten de buren in hetzelfde schuitje.

Wat verwacht ik van mijzelf: dat het werk op dezelfde manier doorgaat als een paar weken geleden? Dat mijn kinderen in hetzelfde tempo door de lesstof gaan als aan het begin van dit schooljaar? Dat ze stil en geconcentreerd de hele dag doorwerken?

Laat ik mezelf niet overvragen. Want als ik het werken moeten blijven combineren met thuiszittende kinderen, dan houd ik dat het beste vol door de lat niet te hoog te leggen. Ik blijf het liefst dichtbij mijzelf en focus op dat wat goed gaat. Dat kan ik volhouden. Wat is voor mij en ons gezin een prettige structuur? Waar kan ik structuur bieden aan kinderen die het nodig hebben en waar kunnen gezinsleden die flexibel zijn hun kwaliteit in zetten?

Hoe kunnen we blijven genieten van elkaar? Door veel leuke dingen te blijven doen. Google levert je onuitputtelijk veel ideeën en mogelijkheden.

Naast dat ik het met de kinderen goed wil houden zijn er ook nog dagen dat er twee kapiteins op het schip zijn. We zijn beide zo verschillend! Wat ik wel kan verdragen van de kinderen is voor mijn partner storend en wat ik hinderlijk vind, daar haalt hij zijn schouders voor op. Beide een dag de leiding werkt niet. Dan zit een van beide de hele dag met kromme tenen of een gespannen buik. Per werkmoment van de dag weten mijn kinderen wie de leiding heeft tussen ontbijt en koffiepauze, tussen koffiepauze en lunch, etc. Dit kun je visualiseren voor de kinderen met een armbandje, ketting of petje.

Nu voor mij nog de kunst om me er niet mee te bemoeien en de kinderen terug te wijzen naar paps en hem te steunen in zijn aanpak. Dat is een mooie kans voor mij om nieuwe dingen te leren en te zien gebeuren! Ik probeer er van te genieten dat dit voor iedereen mooie ontwikkelmomenten zijn om elkaar beter te leren kennen. Zou ik die ook gehad hebben als we op school en op ons werk zaten?

Verder geldt ook voor thuis: als het je even te veel is, roep je de hulp van de ander in. Als je ziet of hoort dat het de verkeerde kant op gaat, stel dan voor: kunnen we even overleggen? Met in je achterhoofd: we moeten het nog een paar weken met elkaar volhouden. Een goede sfeer en een positieve kijk helpen hierbij.

Naast stress, onduidelijkheid en onzekerheid leveren deze dagen mij ook veel mooie momenten op, waarin ik mijzelf en anderen beter leer kennen. Nu we op een andere manier geleefd worden door de wereld om ons heen, is er één ding dat blijft: in rust en vertrouwen is houvast.

Vragen of opmerkingen? Behoefte om eens door te praten over bovenstaande tips? Neem gerust contact met ons op per telefoon (0342-414816) of per mail via info@cjgbarneveld.nl. We denken graag met je mee!

Behoefte aan meer tips en tricks? Kijk dan op deze pagina.

Vergelijk hulpaanbod