Voorjaarsoverzicht Cursussen & Trainingen CJG Barneveld

Geplaatst: 18 november 2019

Meisje fietsend langs een bloemenveld

Komend voorjaar verzorgt het CJG Barneveld weer veel cursussen en trainingen voor jong en oud!

Groepsaanbod voor kinderen & jongeren

Training: Omgaan met emoties
Iedereen heeft gevoelens. Maar soms vindt je kind het lastig om deze te uiten of kom je er als ouder maar moeilijk achter hoe je kind zich voelt. Bij deze kindergroep merken kinderen dat ze niet de enige zijn die weleens bang, verdrietig of boos zijn. Ze leren over gevoelens, wanneer ze zich bang, boos, verdrietig en blij voelen en hoe ze ermee om kunnen gaan. Maar ook waar ze trots op mogen zijn en wat ze goed kunnen. En dat ze hun behoeftes en grenzen mogen aangeven en daar hulp en steun bij mogen vragen. Al deze "beschermende factoren" helpen kinderen om goed met situaties thuis, op school, in de buurt etc. om te gaan en gezond te blijven. Dat doen we op een speelse manier. Kinderen leren op jonge leeftijd namelijk veel door te spelen. Want door spelen kun je dingen uit proberen en verwerken. Bij deze kindergroep werken we daarom veel met verhalen, spelletjes en knutselen.

Voor de ouder(s)/ verzorger(s) is er een ouderbijeenkomst waar u meer uitleg krijgt over de thema’s en tips krijgt hoe je je kind tot steun kan zijn. Van te voren krijgt u een intakegesprek.

De training start in maart. Meer informatie en aanmelden kan via de cursuspagina.

Rots & Water Training
Ben je snel boos? Vind je nieuwe vrienden maken moeilijk? Wil je stevig in je schoenen leren staan? De Rots en Water training kan kinderen en jongeren helpen om voor zichzelf op te komen én om beter met andere mensen om te gaan. De Rots en Water training is een sociale weerbaarheidstraining waarin je zowel je lichamelijke als je mentale weerbaarheid traint.

In maart starten we met 3 trainingen voor 6-10 en 11-13 jaar. In januari start er een cursus voor leerlingen van het Van Lodenstein College (12-14 jaar). Kijk voor meer informatie en aanmelden op de speciale pagina.

Update: Alle Rots & Water trainingen zijn vol.

Workshop 'En de kinderen scheiden mee..' voor kinderen en jongeren van 6-17 jaar
In een speciaal op leeftijdsgroepen afgestemd programma van één ochtend of middag leren de kinderen beter begrijpen wat er gebeurt bij scheiding en hoe ze daar mee om kunnen gaan. Het programma is preventief omdat het problemen op de langere termijn voorkomt en/of vermindert. Herkenning en erkenning onderling staat centraal. Het is fijn om te kunnen praten en te kunnen delen over wat je vindt en voelt. Kinderen en jongeren kunnen meedoen als hun ouders met de scheiding bezig zijn, maar ook als het nog maar kort of al langer geleden is.
Voorafgaand aan de workshop is er een informatiebijeenkomst voor ouders waarbij u meer uitleg krijgt over de workshop en u handvatten krijgt aangereikt hoe u uw kind zo goed mogelijk kan helpen in of na het scheidingsproces.

In de periode van januari tot en met mei worden er vier workshops aangeboden voor kinderen van 6-7, 8-10 en 11-13 jaar. Bekijk de pagina voor de specifieke data en wijze van aanmelden.

Groepsaanbod voor ouders en verzorgers

Workshop: Alles wat je wil weten over het puberbrein
Vanaf de leeftijd van 10 jaar merk je soms dat het gedrag van je kind al wat veranderd. Maar als je weet wat er in het puberbrein verandert, dan wordt het ook duidelijker waar het typische pubergedrag vandaan komt. En hoe je hier in de opvoeding op aan kunt sluiten. Een interessante workshop voor alle ouders/ verzorgers met kinderen die in de puberteit komen of al zijn.

De workshop vindt plaats op 19 maart. Meer informatie en aanmelden kan via de cursuspagina.

Lezing Colette de Bruin: 'De aanpak bij autisme! Van probleem naar oplossing.'
Het Centrum voor Jeugd en Gezin Barneveld organiseert een boeiende lezing van autisme-deskundige Colette de Bruin (zij is onder andere bekend van de Geef me de 5-methode). Vanuit de nieuwste wetenschappelijke inzichten in de neurobiologie wordt in het boek ‘Dit is autisme! Van hersenverwerking tot gedrag’ duidelijk uitgelegd hoe de informatieverwerking van iemand met ASS verloopt. Door eerst te kijken naar oorzaak leer je autisme begrijpen, net als het gedrag dat hierbij hoort. Met herkenbare voorbeelden en praktische oplossingen geeft Colette de Bruin je tijdens deze lezing concrete tips voor de omgang met iemand met autisme. Zo ga je tijdens deze lezing van probleem naar oplossing. Een lezing voor iedereen die dagelijks omgaat met iemand met autisme is dit een eyeopener met tools die je daarna direct kunt inzetten. En met succes, want het is bekend dat alle kinderen gebaat zijn bij de Geef me de 5-methodiek.​

De lezing vindt plaats op 7 april. Meer informatie en aanmelden kan via de cursuspagina.

Oudercursus Samengesteld
Een cursus voor ouders van samengestelde gezinnen. Een samengesteld gezin geeft veel uitdagingen, en biedt kansen in het vinden van een nieuwe balans, rust en geluk. In drie avonden bespreken we met elkaar wat het voor jezelf, je partner en je kinderen betekent om in een nieuw, samengesteld, gezin verder te gaan. We bieden informatie waardoor je meer oog krijgt voor de situatie en hoe die verschillend kan zijn voor alle gezinsleden. We kijken naar wat wel en niet werkt en wisselen met elkaar ervaringen uit.

Bekijk de pagina voor de data en hoe je je kunt aanmelden. De data worden ingepland bij voldoende deelnemers.

Peuter in Zicht
In de peutertijd verandert er veel. Je kind kan steeds meer dingen zelf en gaat graag op onderzoek uit. En: krijgt een heel duidelijke eigen wil. Dit zijn mooie en belangrijke stappen in de ontwikkeling van een kind,maar voor ouders niet altijd makkelijk. Opvoeden betekent dat je als ouder meegroeit met de ontwikkeling van je kind. Je sluit aan bij wat je kind al kan of juist moet leren. Veel ouders vinden het prettig om hierover met andere ouders te praten. Herken je dat ook? Dan is de cursus Peuter in Zicht iets voor jou.

Zie de pagina voor meer informatie en aanmelden. De cursus start in januari.

Pittige Pubers

  • Opgroeiende tieners hebben baat bij veel liefde maar hoe kunt u uw kind weer bereiken als hij of zij in een afwerende houding is beland? Hoe kunt u uw kind weer bereiken als hij of zij in een afwerende houding is beland?
  • En hoe kunt u hem of haar op een veilige manier met verantwoordelijkheid leren omgaan?
  • Hoe kunt u uw verwachtingen duidelijk maken zonder in een machtsstrijd te belanden?
  • Hoe voorkomt u verbale of fysieke agressie?

Daarover gaat de cursus Pittige Pubers; een cursus bedoeld voor ouders die behoefte hebben aan concrete handvatten om met het soms onbereikbare en ongrijpbare of onverantwoordelijke gedrag
van hun opgroeiende tieners om te gaan. De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van twee uur.

De cursus wordt komend voorjaar in mei aangeboden. Bekijk de pagina voor de data en hoe je je kunt aanmelden.

Gescheiden Opvoeden
Hoe geef je je leven weer vorm na een scheiding? Hoe kan je je kinderen goed begeleiden rondom de scheiding en hoe ga je om met hun emoties en je eigen emoties? Hoe kan je de communicatie met je ex-partner verbeteren? Bovenstaande vragen staan in deze cursus centraal en is bedoeld voor alle ouders uit de gemeente Barneveld die te maken hebben met een (recente) scheiding en de gevolgen die een scheiding met zich mee brengt.
Samen met de trainer en andere gescheiden ouders bekijken we filmfragmenten, maken we oefeningen (aan de hand van een werkboek), wisselen we ervaringen uit en oefenen we om sterker uit de scheiding te komen.
Ouders nemen apart deel aan de training, dus niet samen. Het is ook mogelijk dat slechts 1 van de 2 ouders deelneemt.

Meer informatie is te vinden op de pagina. De data worden bekend bij voldoende deelnemers en zal plaats vinden op dinsdagavond.

Geef me de Vijf - Basiscursus
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld organiseert opnieuw een vierdaagse cursus voor ouders van kinderen met een autistische beperking. De cursus wordt gegeven door de “Geef met de Vijf”-academie en leert ouders om (beter) af te stemmen op hun kind met autisme.​​

Er starten in het voorjaar 2 cursussen. Zie hiervoor de cursuspagina.

Vergelijk hulpaanbod