Najaarsoverzicht Cursussen & Trainingen CJG Barneveld

Geplaatst: 13 juni 2019

2 jongeren op een fietspad met gevallen bladeren op de weg.

Komend najaar verzorgt het CJG Barneveld weer veel cursussen en trainingen voor jong en oud!

Groepsaanbod voor kinderen & jongeren

Kinderclub Piep zei de Muis
De Kinderclub Piep zei de Muis is bedoeld voor kinderen van 5 t/m7 jaar die extra steun kunnen gebruiken omdat ze thuis, of in hun directe omgeving, te maken hebben met stress en spanningen. Bijvoorbeeld als een ouder ernstig ziek wordt of depressief is, of er sprake is van een scheiding, ruzie of geweld. Het is een leuke club waar kinderen heel veel plezier hebben, vriendjes maken en iets helemaal voor zichzelf hebben.

De training start in september en vindt plaats in Barneveld. Zie voor meer informatie en aanmelden de speciale pagina.

Kinderclub Billy Boem
Billy Boem Kinderclub is er voor kinderen van 8-12 jaar, die steun nodig hebben. Extra steun, omdat ze thuis of in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van stress en spanningen. Bijvoorbeeld door een ouder, broertje of zusje dat ernstig ziek is of omdat ouders uit elkaar gaan. Soms is er veel ruzie in het gezin. De thuissituatie is daardoor anders dan bij de andere kinderen in hun klas. In elk gezin zijn wel eens problemen, maar in sommige gezinnen zijn de problemen heftiger en duren ze langer. Voor die gezinnen en kinderen is er de Billy Boem Kinderclub.

De training start in september en vindt plaats in Barneveld. Zie voor meer informatie en aanmelden de speciale pagina.

Rots & Water Training
Ben je snel boos? Vind je nieuwe vrienden maken moeilijk? Wil je stevig in je schoenen leren staan? De Rots en Water training kan kinderen en jongeren helpen om voor zichzelf op te komen én om beter met andere mensen om te gaan. De Rots en Water training is een sociale weerbaarheidstraining waarin je zowel je lichamelijke als je mentale weerbaarheid traint.

In september starten we met 3 trainingen. Twee in Barneveld voor 6-10 jaar en 11-14 jaar. Eén in Kootwijkerbroek van 6-10 jaar. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de speciale pagina.

Faalangsttraining 8-12 jaar
Soms kun je heel bang zijn om iets verkeerd te doen. Bijvoorbeeld als je iets hardop moet zeggen in de klas. Of als je een belangrijke toets moet maken. Je bereidt het goed voor maar op het moment zelf lukt het niet. Je krijgt bijvoorbeeld een rood hoofd of je begint te zweten. Dat geeft een vervelend gevoel, wat we faalangst noemen. Gelukkig is er iets aan te doen! Samen met de trainer en een paar andere kinderen leer je vaardigheden aan die jou helpen om je bibbers de baas te kunnen zijn. De training wordt op maat gemaakt en afgestemd op hetgeen wat jij wil leren.

De training start bij voldoende deelnemers. Deze worden gecommuniceerd op de speciale pagina.

Workshop 'En de kinderen scheiden mee..' voor kinderen en jongeren van 6-17 jaar
In een speciaal op leeftijdsgroepen afgestemd programma van één ochtend of middag leren de kinderen beter begrijpen wat er gebeurt bij scheiding en hoe ze daar mee om kunnen gaan. Het programma is preventief omdat het problemen op de langere termijn voorkomt en/of vermindert. Herkenning en erkenning onderling staat centraal. Het is fijn om te kunnen praten en te kunnen delen over wat je vindt en voelt. Kinderen en jongeren kunnen meedoen als hun ouders met de scheiding bezig zijn, maar ook als het nog maar kort of al langer geleden is.
Voorafgaand aan de workshop is er een informatiebijeenkomst voor ouders waarbij u meer uitleg krijgt over de workshop en u handvatten krijgt aangereikt hoe u uw kind zo goed mogelijk kan helpen in of na het scheidingsproces.

Data: Houd de pagina in de gaten voor de nog te communiceren data.

Groepsaanbod voor ouders en verzorgers

Geef me de vijf - Verdiepingscursus
Je hebt de ‘Geef me de 5 Basiscursus’ gevolgd. Je weet wat de oorzaak is van gedrag dat jouw kind met autisme laat zien en kent de basisvaardigheden voor positief contact en het voorkomen van ongewenst gedrag. Nu wil je meer! Dan is deze cursus iets voor jou.In de ‘Geef me de 5 Verdiepingscursus’ gaan we dieper in op de ‘Geef me de 5-methodiek’ en auti-communicatie en leer je hoe je nog meer structuur en duidelijkheid kunt bieden. Strijd en conflicten worden verleden tijd. Rust, nieuwe vaardigheden aanleren en meer grip op de wereld komen daarvoor in de plaats.

Data: de cursus vindt komend najaar plaats. Bekijk de pagina voor meer informatie en hoe je je kunt aanmelden.

Oudercursus Samengesteld
Een cursus voor ouders van samengestelde gezinnen. Een samengesteld gezin geeft veel uitdagingen, en biedt kansen in het vinden van een nieuwe balans, rust en geluk. In drie avonden bespreken we met elkaar wat het voor jezelf, je partner en je kinderen betekent om in een nieuw, samengesteld, gezin verder te gaan. We bieden informatie waardoor je meer oog krijgt voor de situatie en hoe die verschillend kan zijn voor alle gezinsleden. We kijken naar wat wel en niet werkt en wisselen met elkaar ervaringen uit.

De cursus vindt plaats in het najaar. Bekijk de pagina voor de data en hoe je je kunt aanmelden.

Cursus Sterke Stellen
Een relatie gaat niet altijd over rozen. Je moet werk maken van een blijvend goede band met je partner en van een relatie die tegen een stootje kan. Wil je graag werken aan je relatie? Aan de hand van online modules en gezellige bijeenkomsten ga je met je partner in gesprek. De training is bedoeld voor alle stellen in de gemeente Barneveld. Of je nu een relatie hebt, samenwoont of getrouwd bent. En of je nu wel of geen kinderen hebt. Je hoeft zeker geen problemen te hebben in je relatie. Zie het als onderhoud van je relatie. Een kleine investering en je hebt er hopelijk levenslang wat aan. De training wordt gegeven door Elan Barneveld. Bij voldoende animo verzorgt het Centrum voor Jeugd en Gezin een avond over sterk ouderschap in de opvoeding.

Praktische informatie en de manier van aanmelden is te vinden op de cursuspagina.

Peuter in Zicht
In de peutertijd verandert er veel. Je kind kan steeds meer dingen zelf en gaat graag op onderzoek uit. En: krijgt een heel duidelijke eigen wil. Dit zijn mooie en belangrijke stappen in de ontwikkeling van een kind,maar voor ouders niet altijd makkelijk. Opvoeden betekent dat je als ouder meegroeit met de ontwikkeling van je kind. Je sluit aan bij wat je kind al kan of juist moet leren. Veel ouders vinden het prettig om hierover met andere ouders te praten. Herken je dat ook? Dan is de cursus Peuter in Zicht iets voor jou.

Zie de pagina voor meer informatie en aanmelden. De cursus vind komend najaar plaats.

Pittige Pubers

  • Opgroeiende tieners hebben baat bij veel liefde maar hoe kunt u uw kind weer bereiken als hij of zij in een afwerende houding is beland? Hoe kunt u uw kind weer bereiken als hij of zij in een afwerende houding is beland?
  • En hoe kunt u hem of haar op een veilige manier met verantwoordelijkheid leren omgaan?
  • Hoe kunt u uw verwachtingen duidelijk maken zonder in een machtsstrijd te belanden?
  • Hoe voorkomt u verbale of fysieke agressie?

Daarover gaat de cursus Pittige Pubers; een cursus bedoeld voor ouders die behoefte hebben aan concrete handvatten om met het soms onbereikbare en ongrijpbare of onverantwoordelijke gedrag
van hun opgroeiende tieners om te gaan. De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van twee uur.

De cursus wordt komend najaar aangeboden. Bekijk de pagina voor de data en hoe je je kunt aanmelden.

Gescheiden Opvoeden
Hoe geef je je leven weer vorm na een scheiding? Hoe kan je je kinderen goed begeleiden rondom de scheiding en hoe ga je om met hun emoties en je eigen emoties? Hoe kan je de communicatie met je ex-partner verbeteren? Bovenstaande vragen staan in deze cursus centraal en is bedoeld voor alle ouders uit de gemeente Barneveld die te maken hebben met een (recente) scheiding en de gevolgen die een scheiding met zich mee brengt.
Samen met de trainer en andere gescheiden ouders bekijken we filmfragmenten, maken we oefeningen (aan de hand van een werkboek), wisselen we ervaringen uit en oefenen we om sterker uit de scheiding te komen.
Ouders nemen apart deel aan de training, dus niet samen. Het is ook mogelijk dat slechts 1 van de 2 ouders deelneemt.

Meer informatie is te vinden op de pagina. De data worden bekend bij voldoende deelnemers en zal plaats vinden op een dinsdagavond of vrijdagochtend.

Sneak Preview 2020 - Geef me de Vijf Basiscursus

Het CJG Barneveld organiseert, vanwege aanhoudende belangstelling, ook in 2020 de Geef me de 5 Basiscursus. De volgende data zijn vastgesteld:

  • Maandag 17-02-2020 09:30 - 16:30 uur
  • Maandag 16-03-2020 09:30 - 16:30 uur
  • Maandag 20-04-2020 09:30 - 16:30 uur
  • Maandag 11-05-2020 09:30 - 16:30 uur

Voor meer informatie en/of aanmelding: Bekijk de cursuspagina of bel met het CJG Barneveld, 0342-414816.