Jeugdgezondheidszorg

Als je kind vier jaar wordt, gaat het naar de basisschool. Op de basisschool zijn er enkele afspraken bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Daarnaast kun je als ouder natuurlijk altijd terecht bij de jeugdgezondheidszorg met al je vragen over jou en je kind.

Afspraken

Tijdens de afspraken met de jeugdgezondheidszorg wordt samen met jou de ontwikkeling van je kind in de gaten gehouden. Zo kunnen eventuele problemen snel worden opgespoord. Ook geeft de jeugdarts of jeugdverpleegkundige advies en voorlichting. Bijvoorbeeld over gezonde voeding en veiligheid.

Ontwikkelingsgebieden waar naar gekeken wordt:

  • Groei en lichamelijke ontwikkeling
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Fijne en grove motoriek
  • Gehoor
  • Spraak- en taalontwikkeling.

Natuurlijk kun je verder alles bespreken waar je bij het opgroeien van je kind tegenaan loopt. Denk bijvoorbeeld aan gedrag, opvoeding, pesten en bedplassen

De jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt samen met jou de ontwikkeling van jouw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Dit betekent dat elke gemeente zelf mag bepalen hoe ze de zorg voor kinderen inrichten. Maar ook hoe de plek waar je de zorg kunt vinden genoemd wordt. In veel gemeenten moet je voor het consultatiebureau naar het CJG. Maar dit kan in jouw gemeente anders zijn. Kijk op de website van je gemeente hoe de jeugdgezondheidszorg bij jou geregeld is.

Voor meer informatie over de jeugdgezondheidszorg kun je het filmpje bekijken op Youtube.nl.

 

Keurmerk

Bron: Jeugdgezondheidszorg

Het Centrum voor Jeugd en Gezin in Barneveld

In de gemeente Barneveld is het CJG het adres waar je terecht kan met e vragen over opgroeien, opvoeden en gezinsondersteuning. Het CJG Barneveld is er voor gezinnen en kinderen van -9 maanden tot 18 jaar.

Het CJG Barneveld biedt in de eerste plaats cursussen en voorlichtingsbijeenkomsten aan, over uiteenlopende thema's en onderwerpen. Daarnaast kun je bij het CJG terecht voor een eenmalig adviesgesprek en/of begeleiding thuis. Je hebt hiervoor geen verwijzing van de huisarts of gemeente nodig.

Je kunt ook via school te maken krijgen met het CJG Barneveld. Op iedere school in de gemeente Barneveld werkt een schoolmaatschappelijk werker die onderdeel is van de zorgteams op school. Vaak loopt een aanmelding in dit geval via de intern begeleider.

Benieuwd naar wat het CJG voor jou kan betekenen?

Je kunt bij het CJG binnen lopen voor alle vragen over opgroeien, opvoeden en gezinsondersteuning. Hiervoor organiseren ze elke werkdag inloopspreekuren in de gemeente Barneveld.

Een afspraak maken of een verwijzing van de gemeente of huisarts is niet nodig.

Wie het prettiger vindt om van tevoren een afspraak te maken, kan dit melden via tel. 0342-414816 of door een mail te sturen naar info@cjgbarneveld.nl (vermeld hierbij om welke locatie het gaat).

Barneveld
Locatie:
Bouwheerstraat 52, Barneveld
Inloopspreekuur: maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag
Tijd: 9.00-12.00

Voorthuizen
Locatie: Perron 16, Smidsplein, Voorthuizen
Inloopspreekuur: woensdag
Tijd: 08.30-09.30

Kootwijkerbroek
Locatie: 't Zorgkruispunt, Schoonbeekhof 3-10, 3774 DA Kootwijkerbroek
Inloopspreekuur: woensdag
Tijd: 9.30-11.30

Vergelijk hulpaanbod